Wereldautismedag: aandacht voor begeleiders en familie

31 mrt

Zondag 2 april 2023 is het wereldautismedag: een dag die bewustwording rond autisme wil creëren. Dat mensen met autisme op een andere manier in de wereld staan dan mensen zonder autisme, zorgt op zijn zachts gezegd voor uitdagingen. Voor de persoon met autisme, maar net zo goed voor begeleiders en familieleden zonder (of met) autisme. Heeft de persoon met autisme ook een verstandelijke beperking of bijkomende mentale gezondheidsproblemen, dan stijgt het stressniveau bij alle partijen.

Om begeleiders en familieleden van personen met autisme beter te ondersteunen, organiseert De Vijver vanaf dit jaar workshops, gebaseerd op de Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Deze therapie heeft in het buitenland haar effectiviteit al bewezen.

Samen met een wetenschappelijk medewerker van de AWA (Academische Werkplaats Autisme) en een expertenpanel bestaande uit ervaren ACT-therapeuten, stelden we een training van 3 workshops samen. De eerste twee groepen zijn al gestart. We vroegen de deelnemers tussentijds welk effect de workshop heeft op hun veerkracht, stress en mentale gezondheid. Hieronder enkele quotes van de deelnemers, waaruit blijkt dat de ACT-workshops echt doen wat ze beloven!  

“De ACT-tools zouden we moeten inbedden in onze teamwerking” 
“Dankjewel voor deze vorming, dit is echt waardevol” 
“We zitten eigenlijk allemaal in hetzelfde schuitje, hebben dezelfde uitdagingen. Hiermee samen aan de slag gaan met ACT-oefeningen werkt heel verbindend”  

De komende periode starten nog 4 groepen begeleiders en 2 groepen met familieleden van personen met autisme. In het najaar verwerken we de antwoorden van de deelnemers op de vragenlijsten en in 2024 bieden we u graag de resultaten aan. 

 

Geschreven door pr devijver op vrijdag 31 maart 2023 in de categorie De Vijver.