02 apr

Wereldautismedag: we hebben niet minder, maar net méér gevoelens

Geschreven door pr devijver op donderdag 2 april 2020 in de categorie De Vijver.

Wereldautismedag. We zouden het bijna vergeten nu de coronaberichten ons om de oren vliegen. En laat corona nu net geen gemakkelijke zijn voor een cliënt met autisme. Al was het maar omdat het virus onzichtbaar is, omdat de veiligheidsregels omtrent corona zo vaak getuigen van voortschrijdend inzicht (dragen we nu best een masker, of toch maar niet), omdat de zorg het moeilijk heeft, omdat het leven een pijlsnelle duik naar onvoorspelbaarheid maakt, omdat onze cliënten vaak geen uitgebreid sociaal netwerk hebben,.. . Dit is allemaal al behoorlijk moeilijk als je geen autisme hebt, laat staan als je het wel hebt.

Iets anders. Met de algemene kennis over autisme is maar matig gesteld. Verder dan de stereotypen komt een 'gemiddelde buitenstaander' vaak niet. Zo zouden mensen met autisme minder gevoelens hebben. “Klopt niet,” zegt cliënte Wendy in een filmpje dat we maakten bij De Vijver “We hebben niet minder, maar net meer gevoelens”. Het probleem is dat we die gevoelens niet goed kunnen kanaliseren. Ze overvallen ons, en we weten niet hoe we ermee om moeten gaan.” Touché Wendy. Daarom is dit filmpje een echte eye-opener: een aantal gangbare, maar foutieve ideeën over autisme, worden vriendelijke maar beslist aan de deur gezet. 

Wat in dit filmpje ook opvalt is de warme band tussen begeleider en cliënt. Al jaren werken ze samen als een goed geoliede tandem, en dat werpt zijn vruchten af.

Lees meer

31 mrt

Liefde in tijden van corona: merci aan onze poetsmedewerkers

Geschreven door pr devijver op dinsdag 31 maart 2020 in de categorie De Vijver.

Onze poetsmedewerkers steken deze dagen niet één, maar wel twee of drie tandjes bij. Ze gooien werkelijk alles in de strijd om het virus te verslaan en onze cliënten en medewerkers veilig te houden.

Om onze appreciatie te tonen, hebben onze bewoners leuke, kleurige deurhangers gemaakt. Ze werden opgehangen aan klinken (niet toevallig natuurlijk) en aan kasten. Overal waar onze poetsmedewerkers kwamen, hing er wel een vrolijke boodschap.

Hierbij verheffen we onze poetsmedewerkers officieel tot de status van held. Jullie zijn net zoals onze zorgers echte  #heldenvanwelzijn. Een welgemeende merci: jullie zijn onmisbaar.

 

Lees meer

27 mrt

Liefde in tijden van corona: er staat geen stop op noodsituaties

Geschreven door pr devijver op vrijdag 27 maart 2020 in de categorie De Vijver.

Kwetsbare groepen in de bevolking worden dubbel zo hard getroffen door de coronacrisis. Ziekenhuizen maken zich zorgen omdat niet-corona patiënten zich nauwelijks nog melden, terwijl het aantal ‘normale’ noodgevallen onmogelijk minder kan zijn dan in niet-corona tijden.

Dat begrijpen we bij De Vijver maar al te goed. Nood is nood. En dan moeten we paraat staan als zorgorganisatie - zelfs in tijden van corona. Daarom blijven we zo goed als mogelijk beschikbaar voor al onze cliënten via een driedubbele nooddienst:

  1. Cliënten en hun netwerk kunnen met vragen en bezorgdheden terecht op onze chat, die door een uitgebreid aantal telewerkers wordt bemand.
  2. Er zal elke dag een persoon aanwezig zijn in de Vunder en in De Stapsteen voor telefonisch contact en ambulante begeleiding. Deze personen zijn te bereiken tussen 10 en 19 uur.
  3. Voor zowel Zuid als Noord is er een mobiele persoon beschikbaar voor crisisopvang.

Lees meer

26 mrt

Liefde in tijden van corona: communicatie met het thuisfront

Geschreven door pr devijver op donderdag 26 maart 2020 in de categorie De Vijver.

Nu het bezoek aan kwetsbare en oudere personen door de regel niet meer kan, loert het sociale isolement van onze cliënten om het hoekje. Onze medewerkers doen wat ze kunnen, maar de crisissituatie legt natuurlijk al een extra werkdruk.

Communicatie met de buitenwereld blijft hoe dan ook belangrijk voor het emotionele welzijn van onze cliënten.

Daarom gooien we 9 tablets in de strijd tegen het corona-isolement. Ze kunnen gebruikt worden door onze residentiële cliënten om te skypen met het thuisfront. Gewoon even een bekend gezicht zien en een gezellig virtueel praatje slaan, kan wonderen verrichten.

Natuurlijk gelden er ook strenge hygiënische regels voor het gebruik van de tablets.

Lees meer

13 mrt

De Laatste Dans

Geschreven door pr devijver op vrijdag 13 maart 2020 in de categorie De Vijver.

 

https://www.indiegogo.com/projects/de-laatste-dans/

The last dance is een voorstelling over de sluiting van dagcentrum DAG voor mensen met een beperking. Wekenlang volgden Marie De Hert en Ellen Pollard van productiehuis Poolhert de voorstelling. Zij maakten er een zeer pakkende documentaire van die je meeneemt op een reis van gevoelens in de aanloop naar de show en het sluiten van de deuren van het dagcentrum.  Maar bovenal is het een documentaire geworden over hechte vriendschap.

De zorg voor de cliënten van DAG wordt overgedragen een aantal andere centra, waaronder ook De Vijver. Maar afscheid nemen van collega’s en begeleiders met wie je jarenlang  lief en leed gedeeld hebt, is een emotionele gebeurtenis. Sommige cliënten en begeleiders zullen elkaar nog wel zien, maar het zal nooit meer zijn zoals voordien.  

De documentaire, die de passende naam ‘De laatste Dans’ kreeg, verdient het om door veel mensen gezien te worden. Ze is herkenbaar voor andere dagcentra die omwille van besparingen de deuren moeten sluiten. De voorstelling kaart daarnaast ook een aantal grote universele thema’s aan zoals vriendschap, afscheid, talent, ambitie en gevoel.

Wil je dat zoveel mogelijk mensen deze prachtige documentaire kunnen zien? Om de laatste technische afwerking, de promotie en distributie te bekostingen, heeft Poolhert een crowdfunding lopen. Klik op de link hierboven als je wil bijdragen. De link brengt je ook bij de trailer van de documentaire. Veel kijkplezier, en vergeet niet een centje bij te dragen aan de crowdfunding.

Lees meer

22 jan

De Vijver Viert!

Geschreven door pr devijver op woensdag 22 januari 2020 in de categorie De Vijver.

Feest, feest, FEEST !!!! Verschillende van onze afdelingen hebben iets te vieren in 2020. Drakenhof en Tyrolerhof vieren hun 5-jarig bestaan. Hoekhuis-Rijhuis  blaast 15 kaarsjes uit, De Hoeve 20 kaarsen, De Lelie 30 kaarsen , De Zonnebloemen 40 kaarsen. Als dat geen reden om te feesten is!

Om het feestjaar goed in te zetten, hebben we het pittige theaterstuk KLAPROZEN op het programma staan. Op 19 februari spelen Thomas Schillemans en Cini Laureys de pannen van het dak in het AC De Hoeve. Het stuk start om 19.30 uur. De prijs voor een kaart bedraagt 5 Euro per persoon, 1 gratis drankje inbegrepen.

Het theaterstuk gaat over (het) leven met een beperking, gezien door de ogen van Gert, een jong volwassen man met het syndroom van Down, en vervolgens door de ogen van zijn moeder Ria. Beiden blikken ze terug op wat het leven hen bracht.

Ben je cliënt bij De Vijver? De ouder van één van onze cliënten? Of maak je deel uit van het sociaal netwerk van één van onze cliënten?

Reserveer snel je plaats!  

  1. Stuur een mail naar Cozuid@devijvervzw.be
  2. OF stuur een briefje naar AC De Hoeve - Mortselsesteenweg 29 - 2100 Deurne, t.a.v. Geert Janssens
  3. Vermeld duidelijk je naam en met hoeveel personen je komt.
  4. Je kan je gereserveerde inkomkaart(en) op de avond van de voorstelling betalen en afhalen vanaf 19 uur in AC De Hoeve.

Lees meer

13 jan

Nieuwjaarsreceptie cliënten, ouders en familie

Geschreven door pr devijver op maandag 13 januari 2020 in de categorie De Vijver.

Kom je mee klinken op een fantastisch nieuw vijverjaar?

Wij verwelkomen graag onze cliënten met hun ouders en familie op de nieuwjaarsreceptie. De receptie gaat door op 31 januari, van 19 tot 21 uur in AC De Hoeve, Mortselsesteenweg 29, 2100 Deurne.  

Omdat we dit jaar familie en cliënten uitnodigen van zowel De Vijver Zuid als De Vijver Noord, vragen we je om in te schrijven vóór 21 januari.

Hoe schrijf je in?
1/ Stuur een mail naar Cozuid@devijvervzw.be
2/ Inhoud van je mail
Kopieer de tekst hieronder, en vul hem in.
Wij zijn familie van [naam cliënt invullen]: .......
In totaal komen we met …. personen (inclusief de cliënt)

 

 

Lees meer

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies Raadpleeg hier ons privacy beleid.. Ik ga akkoord