Nieuws

22 mei

Imanuel viert feest

Geschreven door Greg Vanoystaeyen op maandag 22 mei 2023 in de categorie De Zonnebloemen.

met een  tentoonstelling vol eigen werk en

gedichten van papa José en

creaties van Bram

 

Lees meer

18 apr

Move your ASS: klaar voor een sportieve zomer?

Geschreven door pr devijver op dinsdag 18 april 2023 in de categorie De Vijver.

Ken je 'Move your ASS' al? Met dit project van De Vijver vzw en Eerstelijnszone Antwerpen Oost willen we cliënten met ASS de mogelijheid geven om binnen de buurt heel laagdrempelig een gezonde levensstijl te ontwikkelen. Dat is cruciaal voor hun fysiek en mentaal welbevinden.

Misschien nog belangrijker is dat de cliënten zelf het initiatief nemen. Zij nodigen de buren uit om samen met hen te komen sporten, en niet andersom.

Wil jij meedoen aan deze gratis sportactiviteiten? Op 27 april ben je alvast welkom voor een gratis wandelactiviteit van 18 uur tot 20 uur. De BuurtASSen-wandeling is ontwikkeld door De Vijver vzw en loopt langs leuke knooppunten in de buurt. Kom je graag vooraf iets drinken of eten? Aan de zomerbar van De Hoeve (Mortselsesteenweg 29, Deurne) kan je vanaf 16.30 uur terecht voor een lekkere sangria en/of een croque monsieur.

Hou alvast ook een gaatje vrij voor het verdere zomerprogramma van Move your ASS:

25 mei – gratis yoga
29 juni – gratis badminton
27 juli – gratis fitness
31 augustus – gratis dans

Lees meer

31 mrt

Wereldautismedag: aandacht voor begeleiders en familie

Geschreven door pr devijver op vrijdag 31 maart 2023 in de categorie De Vijver.

Zondag 2 april 2023 is het wereldautismedag: een dag die bewustwording rond autisme wil creëren. Dat mensen met autisme op een andere manier in de wereld staan dan mensen zonder autisme, zorgt op zijn zachts gezegd voor uitdagingen. Voor de persoon met autisme, maar net zo goed voor begeleiders en familieleden zonder (of met) autisme. Heeft de persoon met autisme ook een verstandelijke beperking of bijkomende mentale gezondheidsproblemen, dan stijgt het stressniveau bij alle partijen.

Om begeleiders en familieleden van personen met autisme beter te ondersteunen, organiseert De Vijver vanaf dit jaar workshops, gebaseerd op de Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Deze therapie heeft in het buitenland haar effectiviteit al bewezen.

Samen met een wetenschappelijk medewerker van de AWA (Academische Werkplaats Autisme) en een expertenpanel bestaande uit ervaren ACT-therapeuten, stelden we een training van 3 workshops samen. De eerste twee groepen zijn al gestart. We vroegen de deelnemers tussentijds welk effect de workshop heeft op hun veerkracht, stress en mentale gezondheid. Hieronder enkele quotes van de deelnemers, waaruit blijkt dat de ACT-workshops echt doen wat ze beloven!  

“De ACT-tools zouden we moeten inbedden in onze teamwerking” 
“Dankjewel voor deze vorming, dit is echt waardevol” 
“We zitten eigenlijk allemaal in hetzelfde schuitje, hebben dezelfde uitdagingen. Hiermee samen aan de slag gaan met ACT-oefeningen werkt heel verbindend”  

De komende periode starten nog 4 groepen begeleiders en 2 groepen met familieleden van personen met autisme. In het najaar verwerken we de antwoorden van de deelnemers op de vragenlijsten en in 2024 bieden we u graag de resultaten aan. 

 

Lees meer

15 mrt

De Vijver tekent in op de Green Deal Duurzame Zorg

Geschreven door pr devijver op woensdag 15 maart 2023 in de categorie De Vijver.

De Vijver heeft haar deelname bevestigd aan de Green Deal Duurzame Zorg, een initiatief van de Vlaamse Overheid dat loopt van 15 maart 2023 tot 31 december 2026.

Ons engagement concentreert zich voornamelijk op twee punten: bijdragen aan een gezonde, natuurlijke omgeving en investeren in een gezonde, duurzame infrastructuur.

Wat betreft de bijdrage aan een gezonde en natuurlijke omgeving engageren we ons als De Vijver om therapeutische groene zones te creëren door te investeren in onze verschillende tuinen. Met de aanleg of aanpassing van onze tuinen, willen we de kwaliteit van leven van onze cliënten vergroten. Met dit engagement gaan we ook verharding tegen, een efficiënte maatregel om de klimaatopwarming een halt toe te roepen.

Ook investeren in een gezonde en duurzame infrastructuur staat hoog op onze prioriteitenlijst. Bij de renovaties en bouwwerken, die we realiseren dankzij onze overkoepelende organisatie Dorp nr. 2 Koningin Fabiola, zetten we in op energiebesparende maatregelen en eigen productie van hernieuwbare energie. De besparingen die we realiseren helpen ons om betaalbare zorg en ondersteuning voor onze cliënten te realiseren, zijn ecologisch gunstig en kaderen in de efficiënte en zuinige inzet van maatschappelijke middelen.

Qua duurzame mobiliteit heeft De Vijver al een mooi parcours afgelegd. Zo worden medewerkers en cliënten gesensibiliseerd om te kiezen voor alternatieve vervoersmethoden en –middelen. Onze verschillende afdelingen liggen op goed bereikbare plekken voor het openbaar vervoer. Waar mogelijk worden afdelingen gecentraliseerd. Zo worden vanaf april 2023 een aantal diensten van De Vijver gecentraliseerd op Bosuil 138, met de toepasselijke naam ‘De Central’.

Lees meer

14 feb

Lentemarkt in De Hoeve

Geschreven door pr devijver op dinsdag 14 februari 2023 in de categorie De Vijver.

Lentekriebels? Kom naar de Lentemarkt! 

Samen met Zorgzame buurten, Easy Moving en Eerstelijnszone Antwerpen-Oost organiseert De Vijver een fijne lentemarkt.

Wat is er te doen?

  • Vlaamse spelen
  • Springkasteel
  • G-dans initiatie
  • Make-up
  • Hotdogs & drankjes

Wanneer?

29 maart, van 14 uur tot 17 uur.

Waar?

De Vijver, afdeling De Hoeve
Mortselsesteenweg 29
2100 Deurne

Lees meer

27 dec

Zorgzame buurten: verbinding volgens de noden van de buurt

Geschreven door pr devijver op dinsdag 27 december 2022 in de categorie De Vijver.

We deden een dubbelinterview met Riet Van Gansberghe van Eerstelijnszone Antwerpen Oost. Zij is de trekker van het project Zorgzame Buurt in Deurne-Zuid. De Vijver vzw werkt als partner mee aan dit project. Tinne Cappelle doet het woord voor De vijver.

Wat is het project ‘Zorgzame Buurten’?

Riet: Zorgzame buurten wil buurtbewoners en organisaties met elkaar verbinden. Dat kunnen sociale organisaties zijn, maar net zo goed handelaars, scholen en verenigingen. Eigenlijk willen we iedereen in de buurt met elkaar verbinden, zowel kansarme als kansrijke mensen. We hopen op die manier mensen te inspireren om initiatieven te nemen die de buurt hechter en betekenisvoller maken. We willen een vlammetje aanwakkeren bij mensen die graag iets voor anderen betekenen. In een zorgzame buurt verenigen mensen zich en ondernemen ze dingen. In een buurt waar verbinding is, durven mensen ook meer vragen te stellen.

Hoe is het project ontstaan?

Riet: Zorgzame Buurten is ontstaan vanuit de eerstelijnszone Antwerpen Oost. We hebben het project geschreven en ingediend bij de Koning Boudewijnstichting. Het project zal 2 jaar in beslag nemen. De hoop is natuurlijk dat er in die tijd heel wat verbindingsprojecten ontstaan, en dat die na het project verdergezet worden.

Wat is de droom van Zorgzame buurten?

Riet: Samen verbinding creëren is de kern van het project zorgzame buurten. Hoe die verbinding ingevuld wordt, hangt af van de buurt. Via buurtbabbels willen we horen wat er leeft in de buurt, om er dan mee aan de slag te gaan.

Zorgzame Buurten wil meer samenwerking en synergie tussen organisaties creëren. We merken dat organisaties in eenzelfde buurt elkaar toch niet goed kennen. De stap om mensen door te verwijzen naar een organisatie, om informatie te vragen of samen te werken, zet je veel sneller als je elkaar kent. We hopen ook dat door verbinding te creëren, mensen sneller terechtkomen bij de hulp die ze nodig hebben.  

Wat is concreet het project van Zorgzame Buurten Deurne?

Riet: Zorgzame Buurten is er voor heel Deurne. Daarnaast zijn er twee buurten in Deurne die extra aandacht krijgen: dat zijn Boterlaar-Silsburg en Drakenhof. Deze wijken kunnen een extra steuntje in de rug gebruiken.

Tinne: De Vijver vzw wil Zorgzame Wijken een echte impuls geven in de wijk Drakenhof. We zijn een van de weinige organisaties deze buurt. Daarbij komt dat onze mensen met een beperking echt vragende partij zijn om volwaardig te participeren in de buurt. We zijn ervan overtuigd dat de buurtbewoners verrast zullen zijn over de verbinding die we samen kunnen maken. Eens het zaadje van verbinding geplant is, willen we ons engageren om het jonge plantje goed te verzorgen zodat het uitgroeit tot een stevige plant. Verbinding is niet iets van 2 jaar, het moet blijvend onder de aandacht gebracht worden.

Wanneer gaat dit project van start? En wat is de eerste activiteit?

Riet: Een van de eerste activiteiten was meteen overkoepelend voor heel Deurne: een spreukenwandeling in Deurne-Zuid. Deze wandeling kwam er in het kader van de 10-daagse voor geestelijke gezondheid. Samen met gezinnen en jongeren uit Deurne, maakten we een wandeling die ons leidde langs een aantal organisaties in de buurt. De wandelaars konden op een laagdrempelige manier kennis maken met deze organisaties. Op elke locatie werd rond een spreuk gewerkt. 

Tinne: Bij de Vijver was dat “Een gezond lichaam in een gezond hoofd”. In het AC de Hoeve waren alle wandelaars welkom voor een kookworkshop. De bezoekers maakten, samen met onze cliënten, alcoholvrije mojito’s en vegetarische worstenbroodjes. Leuk om te doen, en ook heel lekker natuurlijk.

Wie zijn de partners van Zorgzame Buurten?

Riet: er zijn verschillende partners die deelnemen aan zorgzame buurten in Deurne: KRAS jeugdwerk, Het huis van het Kind, bibliotheek Arena, dienstencentrum Silsburg, De Woonhaven, … en natuurlijk ook De Vijver. Elke organisatie is van harte welkom om met ons mee te denken en nieuwe initiatieven te ontwikkelen. We willen hierin zo weinig mogelijk exclusief zijn. Alle ideeën en initiatieven uit de buurt zijn welkom.

Wat heb je over twee jaar met project gerealiseerd?

Riet: we willen heel veel zaadjes planten. Hopelijk zijn die zaadjes na twee jaar uitgegroeid tot stevige planten. Stevige planten, die goed verzorgd worden door de verschillende organisaties. Want zonder een beetje aandacht, blijft een plant natuurlijk niet leven.

Tinne: De buurtbabbels bij De Vijver zijn hiervan een mooi voorbeeld. Met de buurtbabbels willen we luisteren naar wat er leeft in de buurt, en willen we een echte band ontwikkelen met de buurtbewoners. Misschien ontstaat er wel een groep van mensen in de buurt die regelmatig met De Vijver wil meedenken, en samen activiteiten wil doen. Dat zijn het soort van plantjes die we met veel plezier water geven.

Meer weten over Zorgzame Buurten?

Wil je meer weten over het project Zorgzame Buurten? Contacteer Riet Van Gansberghe op zorgzamebuurt@elzaoost.be

Heb je interesse in de buurtbabbels van De Vijver? Mail Tinne.cappelle@devijvervzw.be

Lees meer

24 nov

Rugbyclub Diabolos organiseert de ‘Warmste wedstrijd’

Geschreven door pr devijver op donderdag 24 november 2022 in de categorie De Vijver.

Supporters en vrijwilligers heel erg welkom!!!

Rugbyclub Diabolos uit Schilde organiseert op 17 december 2022 om 14u de ‘Warmste Wedstrijd’. 
De Vijver zal ook zorgen voor extra vuur...  Er is een leuk kraampje waar je allerlei door onze cliënten gemaakte spulletjes kan kopen. Maar ook  3 van onze cliënten spelen mee in de  warmste wedstrijd!
Redenen genoeg dus  om gezellig af te zakken en te komen supporteren of om gewoon een leuke namiddag te beleven. 

Graag willen we ook een warme oproep doen naar vrijwilligers die ons die dag kunnen ondersteunen. Er zal veel volk aanwezig zijn dus alle hulp is welkom! Laat even weten als je mee wil komen meehelpen aan kim.peeters@devijvervzw.be

Het evenement gaat door op terrein 'De Kaak' - Wijnegemsesteenweg 39 's Gravenwezel-Schilde, 14u.

Bedankt!

Lees meer

21 nov

Gezellige Kerstmarkt in Deurne!

Geschreven door pr devijver op maandag 21 november 2022 in de categorie De Vijver.

Op vrijdag 16 december organiseren De Hoeve, De Vunder en de Zonnebloemen een gezellige kerstmarkt! Deze gaat door ter hoogte van de Mortselsesteenweg 29 in 2100 Deurne vanaf 18u tot 22u. We hopen jullie daar allemaal te kunnen verwelkomen op een hapje en een drankje. Ook is er een leuke rommelmarkt en bieden we handgemaakte producten aan. Tot dan!

Lees meer