Geschreven door pr devijver
op maandag 17 maart 2025
in de categorie
De Vijver.
Interview over toegankelijke en betaalbare dienstverlening in de sociale sector voor mensen met een beperking
Francis Waegemans interviewt Annick Simmonds, coördinator Thuiszorg en NOAH-dagopvang bij Familiehulp. Françis doet als cliënt al vrij lang een beroep op de ondersteuning van Familiehulp.
Welke rechten hebben personen met een beperking om ambulante zorg te krijgen en hoe moet gezinszorg worden aangevraagd?
Bij familiehulp kan je een aanvraag doen via de website www.familiehulp.be of door een telefoontje te doen naar de regio waartoe je behoort. Personen met een beperking kunnen o.a. een aanvraag doen voor de volgende thuiszorgdiensten: gezinszorg, poetsdienst, karweidienst,… Je vindt op de website alle diensten van Familiehulp terug.
Biedt gezinszorg voldoende sociale interactie bij mensen die autisme en een verstandelijke beperking hebben?
Sociale interactie is heel belangrijk, zeker bij autisme en een verstandelijke beperking. De coördinator komt eerst voor een intakegesprek bij de klant thuis. Samen met de klant, en eventueel met zijn/haar begeleiding of mantelzorger, bespreek je wat er aan ondersteuning nodig is. Als beslist wordt dat er een verzorgende of een poetshulp wordt ingepland, is ook dan weer die sociale interactie belangrijk om de zorgnood te bespreken. Wat heeft de klant nodig? Wat is belangrijk? Waar kan de thuiszorg in aanvullen? Je gaat continu in gesprek met de klant. Communicatie en sociale interactie spelen dan ook een belangrijke rol.
Op welke wijze waarderen mensen met autisme en een verstandelijke beperking hun thuiszorgdiensten bij het uitvoeren van huishoudelijke taken?
Ik denk dat klanten met autisme vooral gebaat zijn bij structuur en voorspelbaarheid. Er zijn verschillende vormen van autisme en elke klant is uiteraard anders. We proberen met een planning aan de vraag van een klant tegemoet te komen en streven steeds naar het maximaal mogelijke. Onze klanten zijn ons hier elke dag opnieuw heel dankbaar voor.
Ervaren mensen met autisme en een verstandelijke beperking steeds de voordelen van gezinszorg op emotioneel gebied?
Ik denk dat dit voor elke klant en situatie anders is. Er zijn klanten die een vriendschappelijke band hebben met de verzorgenden, en die bijvoorbeeld samen de boodschappen doen. Er zijn ook klanten die liever hebben dat de verzorgende het meer van hen overneemt. Emotionele betrokkenheid zal er steeds wel zijn, want je geeft zorg, maar het blijft natuurlijk in de eerste plaats professionele hulpverlening. Onze medewerkers blijven altijd zeer alert om dit evenwicht goed te bewaken.
Kunnen zorgkundigen klachten uiten over grensoverschrijdend gedrag in de sociale sector?
Zeker en vast. Zorgkundigen en huishoudhulpen kunnen hiervoor bij hun coördinator terecht en binnen Familiehulp worden er ook stappen gevolgd, zodat werknemers steeds op een veilige manier hun werk kunnen blijven uitoefenen.
Respecteren zorgverleners elke geloofsovertuiging tijdens hun werk?
Familiehulp staat voor kwaliteitsvolle thuisondersteuning. De missie bij Familiehulp is gebaseerd op volgende waarden: respect voor personen en culturen, waardering voor het gezin, respect voor het leven en solidariteit.
Worden de zorgkundigen meestal hartelijk onthaald door de klant?
De verzorgenden worden zeker hartelijk onthaald in de thuiszorg. Ik spreek hier ook uit ervaring. In eerste instantie kan het soms moeilijk zijn voor klanten om ondersteuning/ hulp toe te laten in hun onmiddellijke omgeving. Maar klanten geven dikwijls aan dankbaar te zijn voor hun thuisondersteuning! Anders zouden we ook zo lang niet bestaan. Familiehulp heeft er net 75 jaar op zitten! Ik denk dat thuiszorg in de maatschappij al lang een vaste waarde is.
Verloopt elke samenwerking in overeenstemming met het zorgprotocol? En hoe objectief gebeurt dit?
Bij het intakegesprek worden er afspraken gemaakt tussen de coördinator enerzijds en de klant en zijn of haar begeleid(s)ter of mantelzorger anderzijds. De afspraken worden genoteerd in het zorgprotocol dat op elk moment aangepast kan worden. Wij zijn trouwens nu meer naar doelgerichte zorg aan het werken. Dat betekent dat we gericht bekijken in welke levensdomeinen de klant vooral ondersteuning nodig heeft.
Zijn evaluatiegesprekken met zorgpartners cruciaal voor onze hedendaagse samenleving?
U bedoelt waarschijnlijk de herziening waarbij ik jaarlijks langskom? Ja, dat is belangrijk. Eerst en vooral om te bespreken hoe de ondersteuning verloopt in de thuiszorg. Je bekijkt samen met de klant zijn of haar dossier. Daarnaast wordt jaarlijks bij elke klant een BelRaI- screener afgenomen en ook opnieuw de gebruikersbijdrage berekend.
Lees meer