Dansen voorbij de grenzen

05 jun

De Vijver danste vorige week. En hoe!

We ontvingen de Italiaanse socio-culturele organisatie Cascina Macondo. Cascina Macondo werkt met diverse kansengroepen en is – net zoals wij - sterk gericht op inclusie. Eén van hun projecten is de danstheatergroep ‘Viaggi fuori dai Paraggi’. In deze groep dansen personen met en zonder een beperking samen. Nagi en Florian, twee professionele dansers, begeleiden het dansen.

 ‘Viaggi fuori dai Paraggi’ betekent ‘reizen buiten je grenzen’. Want als mensen dansen, spelen beperkingen en taalbarrières namelijk niet langer een rol. Dan is iedereen gelijk en beweegt iedereen op het ritme van de muziek naar andere oorden.

Donderdag ontvingen we onze Italiaanse vrienden voor een workshop met acht cliënten van De Vijver. Nagi en Florian gaven de instructies in het Italiaans, begeleidster Nele vertaalde. Na een aarzelende start met hier en daar wat zenuwen, vielen alle grenzen al snel weg. De dansers leerden verschillende begroetingen, maakten standbeelden en werden levende machines. Het resultaat? Een hele fijne, inspirerende namiddag!

In deze oefening moesten de dansers kris-kras door elkaar lopen en wanneer Nagi 'Stop" riep de persoon die het dichtst in de buurt was op een bepaalde manier begroeten.

De opdracht was om met vijf personen een standbeeld te maken in het thema 'strand'.

In groepjes werd er aan verschillende projecten gewerkt.

Vrijdag was het dan de grote dag. De avond startte met het stuk ‘Bob en Beth’. Nagi en Florian brachten een levendig liefdesverhaal, dat vaak tot hilariteit in de zaal leidde.

Nagi en Florian, de twee professionele dansers van Cascina Macondo, tijdens hun voorstelling 'Bob en Beth'.

Nagi van Cascina Macondo in actie.

Daarna toonden de dansers van Viaggi fuori dai Paraggi wat ze in hun mars hadden. Heel veel, zo bleek! Zij brachten het meeslepende stuk “Una sedia per capello”.

De dansers met een beperking van Cascina Macondo brachten hun stuk '"Una sedia per capello".

Twee dansers van Cascina Macondo tijdens de voorstelling.

Eén van de danseressen van Cascina Macondo.

Het laatste beeld van de voorstelling van de Italiaanse socio-culturele vereniging Cascina Macondo

De afsluiter van de avond, was het resultaat van onze workshop. Acht cliënten schitterden samen met de Italianen voor het eerst op een groot podium. Acht getalenteerde, enthousiaste dansers die dat podium helemaal verdienen. Het publiek werd uitgenodigd om titels voor standbeelden en machines te verzinnen – de dansers improviseerden erop los. Een koffiemachine? Daar hoort toch zeker ook iemand die koffie drinkt bij! Dit out-of-the box denken, maakte heel de zaal aan het lachen. En opnieuw vielen alle grenzen weg en spatte het plezier van het podium.

Twee cliënten van De Vijver op het podium van het CC Deurne tijdens de dansvoorstelling met Cascina Macondo.

Noi Balliamo, wij dansen. Samen met Italiaanse vrienden.

Eén van de standbeelden dat op basis van een titel uit het publiek werd gemaakt.

De dansers vormen samen een koffiemachine. Eén cliënt van De Vijver drinkt de koffie op.

Om de avond af te sluiten, werd er een speciale groet uitgevoerd. Het publiek werd uitgenodigd om mee te doen en sprong meteen recht. Wauw, wat een avond! Wordt vervolgd…

Het afsluitingsritueel van de geslaagde avond.

Geschreven door pr devijver op dinsdag 5 juni 2018 in de categorie De Vijver.