Op 2 april was het Wereld Autisme Dag. De Vijver specialiseert zich al jaren in het ondersteunen van mensen met autisme. Daarom kiezen wij ervoor om dit thema een hele week in de spotlight te zetten. Bij ons is het dus “autisme-week”!
Voor het stuk van vandaag, interviewden we cliënte Nancy over haar begeleid werk. Alvorens we hieraan beginnen, kaderen we even wat onze dienst begeleid werk voor mensen met autisme doet.
Binnen De Vijver zijn er drie jobcoaches actief die samen met mensen met autisme op zoek gaan naar een plek waar zij hun talenten kunnen inzetten en zowel hen als de werkplek waar nodig ondersteunen. Vanuit De Vijver vinden we het heel belangrijk om onze cliënten zo goed mogelijk aan de samenleving te laten deelnemen.
Begeleid werk, wat houdt dat in?
- Onze jobcoaches stellen mensen tewerk in zeer uiteenlopende bedrijven, zoals Brantano, Delhaize, scholen, bibliotheken, maneges…
- Binnen deze organisaties oefenen de cliënten zeer uiteenlopende jobs uit: van administratieve taken tot eenvoudige, routinematige taken.
- Naast het individueel plaatsen van mensen bij bedrijven, organiseren de jobcoaches ook enclavewerking. Hierbinnen gaat de jobcoach samen met een aantal cliënten werken op een werkplaats, zoals de Haven van Antwerpen.
Hoe gaat dit in zijn werk?
- De jobcoach gaat samen met de cliënt op zoek naar zijn interesses;
- Op basis van deze interesses, wordt er een werkplek op maat gezocht;
- De jobcoach en cliënt gaan naar de werkplek voor een eerste kennismaking;
- In het begin, begeleidt de jobcoach de cliënt naar zijn werkplek en helpt hem eventueel bij het aanleren van de taken;
- Hierna neemt de jobcoach geleidelijk aan meer afstand, zodat de cliënt zo zelfstandig mogelijk werkt;
- De jobcoaches blijven na de opstart maandelijks op werkbezoek gaan. Hiernaast kunnen zowel de bedrijven als de cliënten steeds bij hen terecht voor vragen.
Tijd om Nancy aan het woord te laten!
Dag Nancy, kan jij jezelf eens voorstellen?
Mijn naam is Nancy. Ik ben 49 jaar en woon in het Tyrolerhof. Ik ga vier dagen naar activiteitencentrum De Hoeve. Daar werk ik in de wasserij. Ik label er de kleding met een machine, waarbij ik moet opletten dat ik me niet verbrand, en steek de was in. Daarnaast werk ik één dag per week in Brantano. Dit is op dinsdag van 9:15 tot 12:00. Op vrije momenten blijf ik meestal op mijn studio of sport ik. Ik zit namelijk in de netbalploeg van De Zonnebloemen.
Hoe ben je bij Brantano terechtgekomen?
Ik werk daar al heel lang, acht jaar denk ik. De jobcoaches hebben samen met mij gekeken wat ik graag deed en zijn op het begin meegegaan. Het was belangrijk dat mijn werkplek dichtbij is, zodat ik er met de fiets naartoe kan gaan.
Waarom wilde je graag aan begeleid werk doen?
Ik zocht iets om me mee bezig te houden. Ik hoorde van anderen over begeleid werk en iemand die ik kende werkte ook al bij Brantano. Daarom wilde ik het ook graag proberen en heb ik dat aan de begeleiders aangegeven.
Wat doe je bij Brantano?
Ik ontprop de schoenen. Ik haal dus de proppen papier uit de schoenen in het magazijn. Dit kan bij kinderschoenen soms moeilijk zijn. Daarna zet ik de schoenen in de rekken. Ik kuis ook de spiegels en stofzuig de winkel. Ik doe elke week dezelfde taken. Ik zou graag nog meer werken. Ik krijg elk seizoen een kortingsbon van 70 % om schoenen te kopen.
Wat betekent autisme voor jou?
Ik word soms snel boos op mensen omdat ze bijvoorbeeld te hevig zijn en bekvecht dan met hen. Hiernaast heb ik geen tijdsbesef, dus hierin moet de begeleiding mij hard ondersteunen. Dat ik autisme heb, maakt me vaak kwaad.
Bedankt voor het interview, Nancy! Wil jouw organisatie mensen met autisme de kans geven om hun talenten in te zetten in het werkveld? Wij zijn steeds op zoek naar nieuwe plaatsen voor begeleid werk, aarzel niet om ons te contacteren via welkom@devijvervzw.be.