Zorgzame buurten: verbinding volgens de noden van de buurt

27 dec

We deden een dubbelinterview met Riet Van Gansberghe van Eerstelijnszone Antwerpen Oost. Zij is de trekker van het project Zorgzame Buurt in Deurne-Zuid. De Vijver vzw werkt als partner mee aan dit project. Tinne Cappelle doet het woord voor De vijver.

Wat is het project ‘Zorgzame Buurten’?

Riet: Zorgzame buurten wil buurtbewoners en organisaties met elkaar verbinden. Dat kunnen sociale organisaties zijn, maar net zo goed handelaars, scholen en verenigingen. Eigenlijk willen we iedereen in de buurt met elkaar verbinden, zowel kansarme als kansrijke mensen. We hopen op die manier mensen te inspireren om initiatieven te nemen die de buurt hechter en betekenisvoller maken. We willen een vlammetje aanwakkeren bij mensen die graag iets voor anderen betekenen. In een zorgzame buurt verenigen mensen zich en ondernemen ze dingen. In een buurt waar verbinding is, durven mensen ook meer vragen te stellen.

Hoe is het project ontstaan?

Riet: Zorgzame Buurten is ontstaan vanuit de eerstelijnszone Antwerpen Oost. We hebben het project geschreven en ingediend bij de Koning Boudewijnstichting. Het project zal 2 jaar in beslag nemen. De hoop is natuurlijk dat er in die tijd heel wat verbindingsprojecten ontstaan, en dat die na het project verdergezet worden.

Wat is de droom van Zorgzame buurten?

Riet: Samen verbinding creëren is de kern van het project zorgzame buurten. Hoe die verbinding ingevuld wordt, hangt af van de buurt. Via buurtbabbels willen we horen wat er leeft in de buurt, om er dan mee aan de slag te gaan.

Zorgzame Buurten wil meer samenwerking en synergie tussen organisaties creëren. We merken dat organisaties in eenzelfde buurt elkaar toch niet goed kennen. De stap om mensen door te verwijzen naar een organisatie, om informatie te vragen of samen te werken, zet je veel sneller als je elkaar kent. We hopen ook dat door verbinding te creëren, mensen sneller terechtkomen bij de hulp die ze nodig hebben.  

Wat is concreet het project van Zorgzame Buurten Deurne?

Riet: Zorgzame Buurten is er voor heel Deurne. Daarnaast zijn er twee buurten in Deurne die extra aandacht krijgen: dat zijn Boterlaar-Silsburg en Drakenhof. Deze wijken kunnen een extra steuntje in de rug gebruiken.

Tinne: De Vijver vzw wil Zorgzame Wijken een echte impuls geven in de wijk Drakenhof. We zijn een van de weinige organisaties deze buurt. Daarbij komt dat onze mensen met een beperking echt vragende partij zijn om volwaardig te participeren in de buurt. We zijn ervan overtuigd dat de buurtbewoners verrast zullen zijn over de verbinding die we samen kunnen maken. Eens het zaadje van verbinding geplant is, willen we ons engageren om het jonge plantje goed te verzorgen zodat het uitgroeit tot een stevige plant. Verbinding is niet iets van 2 jaar, het moet blijvend onder de aandacht gebracht worden.

Wanneer gaat dit project van start? En wat is de eerste activiteit?

Riet: Een van de eerste activiteiten was meteen overkoepelend voor heel Deurne: een spreukenwandeling in Deurne-Zuid. Deze wandeling kwam er in het kader van de 10-daagse voor geestelijke gezondheid. Samen met gezinnen en jongeren uit Deurne, maakten we een wandeling die ons leidde langs een aantal organisaties in de buurt. De wandelaars konden op een laagdrempelige manier kennis maken met deze organisaties. Op elke locatie werd rond een spreuk gewerkt. 

Tinne: Bij de Vijver was dat “Een gezond lichaam in een gezond hoofd”. In het AC de Hoeve waren alle wandelaars welkom voor een kookworkshop. De bezoekers maakten, samen met onze cliënten, alcoholvrije mojito’s en vegetarische worstenbroodjes. Leuk om te doen, en ook heel lekker natuurlijk.

Wie zijn de partners van Zorgzame Buurten?

Riet: er zijn verschillende partners die deelnemen aan zorgzame buurten in Deurne: KRAS jeugdwerk, Het huis van het Kind, bibliotheek Arena, dienstencentrum Silsburg, De Woonhaven, … en natuurlijk ook De Vijver. Elke organisatie is van harte welkom om met ons mee te denken en nieuwe initiatieven te ontwikkelen. We willen hierin zo weinig mogelijk exclusief zijn. Alle ideeën en initiatieven uit de buurt zijn welkom.

Wat heb je over twee jaar met project gerealiseerd?

Riet: we willen heel veel zaadjes planten. Hopelijk zijn die zaadjes na twee jaar uitgegroeid tot stevige planten. Stevige planten, die goed verzorgd worden door de verschillende organisaties. Want zonder een beetje aandacht, blijft een plant natuurlijk niet leven.

Tinne: De buurtbabbels bij De Vijver zijn hiervan een mooi voorbeeld. Met de buurtbabbels willen we luisteren naar wat er leeft in de buurt, en willen we een echte band ontwikkelen met de buurtbewoners. Misschien ontstaat er wel een groep van mensen in de buurt die regelmatig met De Vijver wil meedenken, en samen activiteiten wil doen. Dat zijn het soort van plantjes die we met veel plezier water geven.

Meer weten over Zorgzame Buurten?

Wil je meer weten over het project Zorgzame Buurten? Contacteer Riet Van Gansberghe op zorgzamebuurt@elzaoost.be

Heb je interesse in de buurtbabbels van De Vijver? Mail Tinne.cappelle@devijvervzw.be

Geschreven door pr devijver op dinsdag 27 december 2022 in de categorie De Vijver.