Wereldautismedag: we hebben niet minder, maar net méér gevoelens

02 apr

Wereldautismedag. We zouden het bijna vergeten nu de coronaberichten ons om de oren vliegen. En laat corona nu net geen gemakkelijke zijn voor een cliënt met autisme. Al was het maar omdat het virus onzichtbaar is, omdat de veiligheidsregels omtrent corona zo vaak getuigen van voortschrijdend inzicht (dragen we nu best een masker, of toch maar niet), omdat de zorg het moeilijk heeft, omdat het leven een pijlsnelle duik naar onvoorspelbaarheid maakt, omdat onze cliënten vaak geen uitgebreid sociaal netwerk hebben,.. . Dit is allemaal al behoorlijk moeilijk als je geen autisme hebt, laat staan als je het wel hebt.

Iets anders. Met de algemene kennis over autisme is maar matig gesteld. Verder dan de stereotypen komt een 'gemiddelde buitenstaander' vaak niet. Zo zouden mensen met autisme minder gevoelens hebben. “Klopt niet,” zegt cliënte Wendy in een filmpje dat we maakten bij De Vijver “We hebben niet minder, maar net meer gevoelens”. Het probleem is dat we die gevoelens niet goed kunnen kanaliseren. Ze overvallen ons, en we weten niet hoe we ermee om moeten gaan.” Touché Wendy. Daarom is dit filmpje een echte eye-opener: een aantal gangbare, maar foutieve ideeën over autisme, worden vriendelijke maar beslist aan de deur gezet. 

Wat in dit filmpje ook opvalt is de warme band tussen begeleider en cliënt. Al jaren werken ze samen als een goed geoliede tandem, en dat werpt zijn vruchten af.

Geschreven door pr devijver op donderdag 2 april 2020 in de categorie De Vijver.