Vrijwilliger in de spotlight: Anita

25 feb

In het kader van de week van de vrijwilliger, zetten wij een aantal van onze helden in de spotlight. Vandaag brengen we het verhaal van Anita.

Wat doe je voor De Vijver?

Ik heb zelf autisme en zit daardoor op De Stapsteen. Zo heb ik vernomen dat er onder andere bij de Lelie vrijwilligers gezocht werden dus doe ik daar vanaf nu vrijwilligerswerk. Ik help mensen hier bij hun hobby’s of bij het snijden van groenten, doe een praatje met hen, … Ik zeg ook graag hoe goed ze iets kunnen, daar kikkeren ze blijkbaar heel erg van op en ik ook eerlijk gezegd. 😉

Hoelang doe je al vrijwilligerswerk voor De Vijver?

Tja, ik ben net begonnen. De eerste twee weken kon ik er niet geraken omdat het had gesneeuwd en mits ik ook een zware visuele beperking heb kan ik mij bij vriesweer of sneeuw niet verplaatsen. De derde week was ik zwaar ziek en uiteindelijk lukte het de vierde week dan toch en dat was vorige week.

Hoe vaak doe je vrijwilligerswerk bij De Vijver?

1 keer om de twee weken.

Waarom doe je vrijwilligerswerk?

Om mijn leven weer wat zin te geven en vooral mensen te helpen die dit het hardst nodig hebben. Dit zijn meestal de oudere invaliden in onze maatschappij, want dat schrikt veel mensen af. Kindjes vinden ze vaak leuker. Aangezien ik graag mensen help wil ik echt helpen en bovendien heb ik mij altijd beter gevoeld bij ouderen omdat zij toch iets anders reageren dan kinderen. De mensen van de Lelie hebben dikwijls de geest van een kind maar toch een zekere reactie als een volwassene en dat vind ik net zo leuk aan hen.

Hoe heb je De Vijver leren kennen en waarom heb je gekozen om vrijwilligerswerk te doen bij ons?

Zoals ik eerder zei, zit ik bij De Stapsteen, vooral voor de activiteiten. Ik wil mijn leven meer zin geven dan enkel thuis in mijn zetel boeken te lezen en tv te kijken, daarom vond ik het wel passend om iets te doen binnen De Vijver. Ik hoorde van de activiteitenbegeleidster van De Stapsteen dat ze vrijwilligers zochten om leuke dingen te doen met de mensen. Aangezien ik een visuele beperking heb, kan ik moeilijk mee uitstapjes doen want hier heb ik zelf begeleiding bij nodig. Dus daarom dacht ik “Laat mij in de huisjes zelf een beetje helpen”. Eens ik in de huisjes ben, kan ik mij gemakkelijker verplaatsen daar. En wie weet komt het er ooit wel eens van dat ik met de mensen mee op café ga, aangezien ze dat ook op woensdagmiddag doen.

Wat doet vrijwilligerswerk met jou? Wat haal je er voor jezelf uit?

Het doet me deugd om de mensen te zien lachen en het doet mij ook goed te weten dat ik iets voor anderen kan betekenen.

Heb je een leuke anekdote uit je vrijwilligerswerk? Wat is je leukste moment bij De Vijver tot nu toe?

Mits ik nog maar 1 keer ben geweest is dat een moeilijke vraag maar ik kan wel iets vertellen dat mij de eerste dag is bijgebleven. Er was een dame die heel de voormiddag kraaltjes heeft liggen uitzoeken uit een bak vol met verschillende kleurtjes. De begeleiding denkt dat zij kleurenblind is, maar ze zocht er wel alle gele uit. Elke keer dat ik haar passeerde, was ze fier op wat ze allemaal al had gevonden en trok ze mijn aandacht. Dan ging ik naar haar om haar te prijzen en dan zag je haar gezicht zo opfleuren. Bij mijn vertrek ging ik in elk huisje dag zeggen en toen ik bij haar kwam, stond ze voor mij met een vragende blik in haar ogen. Ik zei dat ik binnen twee weken terug kwam en ik kreeg een omhelzing en een dikke smakkerd op mijn kaak. Wauw, het was zo leuk om te weten dat ik haar gelukkig heb kunnen maken door haar gewoon wat aandacht te schenken. Een kleine moeite hé!

Zou je vrijwilligerswerk bij De Vijver aanraden aan anderen? Waarom?

Ja! omdat je, in zoverre ik dat al gemerkt heb, kan zijn wie je wilt zijn. De mensen daar, zowel bewoners als begeleiding, vinden het belangrijk dat je jezelf bent. Ook merk ik wel op dat het er vrolijk aan toe gaat met een lach en een zwans en dat ze vooral genieten van de kleine dingetjes in het leven.

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen bij De Vijver? Ontdek alle vrijwilligersvacatures op https://www.devijvervzw.be/meewerken/vrijwilligerswerk

 

Geschreven door pr devijver op maandag 25 februari 2019 in de categorie De Vijver.