Intro Corona-samenleefplan
Hoe met het coronavirus leven op lange termijn?
Dat we in de komende maanden, misschien zelfs jaren, nog rekening moeten houden met nieuwe opflakkeringen van het coronavirus, is inmiddels duidelijk. Daarom hebben we samen met onze netwerken zorgvuldig nagedacht over hoe we het beste kunnen omgaan met corona op lange termijn, met zo min mogelijk impact voor onze cliënten.
Deze denkoefeningen resulteerden in een evenwichtig corona-samenleefplan dat samenleven met corona goed doenbaar maakt voor onze cliënten, netwerken en medewerkers. Het plan is erop gericht om kwalitatieve, duurzame en zo normaal mogelijke ondersteuning van onze cliënten te garanderen, en dat bij minder of meer circulatie van het coronavirus. Speciale aandacht ging naar het maximaal mogelijke doen om het contact tussen cliënten en hun netwerk te bewaren in periodes waarin we omwille van meer viruscirculatie moeten inperken.
Wat staat er in het corona-samenleefplan?
- Basisregels die van kracht blijven op de lange termijn. Deze regels blijven we permanent toepassen in de eerstkomende tijd, ook in perioden van weinig viruscirculatie. De regels liggen in het verlengde van wat de federale overheid en het VAPH voorschrijft. Voorbeelden: beschermingsmiddelen, preventieve maatregelen, ventilatie, afstand houden, …
- What-if scenario’s: dit zijn scenario’s voor alle mogelijke situaties die kunnen voorkomen bij een vermoeden van besmetting, besmetting of een uitbraak. Voorbeelden: hoe en wanneer testing voorzien, quarantainemaatregelen, spelregels bij opening quarantainevleugels, activatie van het flexteam om de continuïteit van de werking te garanderen, juiste manieren van omgaan met hoogrisicocontacten, …
- Rollen, verantwoordelijkheden en tools. Toelichting bij een aantal cruciale rollen en tools in de beheersing van corona. Voorbeelden: flexteams, kleurenbarometers, monitoringsteam corona, coronacoördinatoren, controleartsen, arbeidsgeneesheer, …
- De praktische implicaties die toename van het virus heeft voor onze cliënten, netwerken, organiatie en medewerkers. Voorbeelden: de gevolgen voor de IDO-realisatie, reizen en vakantie, nieuwe cliënten, logees of cliënten die terugkeren na lange afwezigheid, wanneer in isolatie gaan, …