ACT-training

Context

Begeleiden van een persoon met autisme, gaat gepaard met heel wat uitdagingen en stress. Onze organisatie is zich ten volle bewust van de stress die het begeleiden kan meebrengen en draagt dan ook graag mee warme zorg voor familieleden om hun draagkracht te verhogen.

De Vijver ging op zoek naar een wetenschappelijk onderbouwde methode om familieleden van cliënten te steunen in deze moeilijke en uitdagende opdracht.

Wat? 

We werkten een training van 3 workshops uit om de psychologische flexibiliteit van familieleden van personen met autisme te vergroten. Hiermee maken we ruimte en tijd voor familieleden om aan zelfzorg te doen en de warme zorg voor elkaar te vergroten. Onze training is op ACT gebaseerd (Acceptance and Commitment Therapie). Dit is een recente vorm van (3e generatie) gedragstherapie, waarvan de werking reeds uitvoerig wetenschappelijk bewezen werd.

We bieden in de training ervaringen en oefeningen die familieleden kunnen helpen om om te gaan met de stress die eigen is aan het begeleiden van personen met autisme. We staan stil bij spanningen, gedachten en gevoelens die het begeleiden met zich meebrengen en zoeken naar manieren die effectief zijn om hiermee om te gaan.

In samenwerking met de Academische Werkplaats Autisme, onderzoeken we of deze training ook effectief de veerkracht van familieleden verhoogt.

Wanneer? 

Het gaat concreet om een GRATIS korte training van 3 workshops van 3 uur.

Reeks 1: Maandag 8 mei, 22 mei en 19 juni van 19 tot 22u - BIJNA VOLZET

Reeks 2: Woensdag 4 oktober, 18 oktober en 15 november van 19u tot 22u - NOG PLAATSEN VRIJ

Bij voldoende interesse kan een 3de groep georganiseerd worden

De workshops zullen doorgaan in AC Vunder, August Van Putlei 56C, 2150 Borsbeek.
We maken een groep van max 12 deelnemers met 2 begeleiders.

Voor wie?

Familieleden die samenleven met, of mee zorg dragen voor een persoon met autisme

Door wie?

De cursus wordt gegeven door Katleen Van Gorp (Vijver-ortho) en Ilse Bridts (trajectbegeleider cluster 2)

Interesse om deel te nemen?

Mail voor 30 februari naar vto@devijvervzw.be