OPINIE: Na de Warmste Week, veel kille dagen?

05 mrt

Vorige week schreef onze directrice Griet Pitteljon een opiniestuk voor Sociaal.net op basis van vragen van De Vijver medewerkers rond Helpper: 

"Het debat over de markt van zorg moet dringend correct en transparant gevoerd worden. Zonder bijsturingen stevenen we af op het compleet uithollen van vrijwilligerswerk, de vermaatschappelijking van de zorg en het recht op kwaliteitsvolle zorg. Zoveel kille dagen willen we toch niet?"

Lees hier het volledige stuk. Helpper oprichter François Gerard reageerde met een opiniestuk op dit artikel. Dat stuk kan je hier lezen. Wij plaatsen hieronder al graag een aantal opmerkingen van Griet bij dit stuk: 

(1) Digitaal platform en sociale deeleconomie, geen probleem. 9 euro/ uur is echter alles behalve alleen een “kostenvergoeding” voor wie smeekt om een extraatje en niet veel centen heeft.
 

(2) Helpper kan helaas betaald worden met een persoonsvolgend budget. Dit zorgt ervoor dat wie zijn budget hiervoor inzet minder noodzakelijke handicapspecifieke hulp krijgt. Daarnaast creëert het ook geheel ten onrechte het idee dat professionele hulp veel goedkoper kan. In de NVA welzijnsnieuwsbrief lazen we al “Waarom vragen mensen op de wachtlijst een hoger budget dan vroeger? Gaat het geld van de meervragen effectief allemaal naar extra zorg of zorgt het hogere budget dat de huidige zorg in de voorzieningen (steeds) duurder wordt betaald?” Binnenkort moeten onze zorgverleners zich niet alleen dubbel plooien, ze zullen echt knakken!

(3) Uiteraard zijn we bereid tot een gesprek, bij voorkeur ook met beleidsmakers. De markt van de zorg heeft nood aan een “level playing field”

Geschreven door pr devijver op dinsdag 5 maart 2019 in de categorie De Vijver.